Aan Marion zei de chirurg dat het weinig gescheeld had of ik was overleden aan een infectie met vleesetende bacteriën. Die onzichtbare kannibalen vermenigvuldigen zich duidelijk veel sneller dan de kankercellen die nu al twintig jaar op hun gemak bezig zijn me naar het einde van de feestvreugde te voeren. Marion moest het me een paar keer uitleggen, want ik begreep het niet goed en ik was er nog niet aan toe om van de chronische modus over te schakelen naar de paniek van de acute bedreiging. Van wennen aan langzaam aan een stijgende PSA en Alkalische fosfatase naar het schrikken van onmiddellijke bedreigingen.

Toen ik later iets over die gemene ontsteking las zag ik bij de vooruitzichten onder het hoofdje prognose staan dat je toekomst geheel afhankelijk is van de plaats van de infectie. Zit die in een van de ledematen dan is dat gunstig omdat je dan in ieder geval nog een kans hebt om via een amputatie de zich snel verspreidende aandoening een halt toe te roepen.

Terwijl ik het na mijn eerste operatie las schrok ik hierdoor alsnog, werd overvallen door een smerig gevoel van misselijkheid en was een hele dag van slag. Door het oog van de naald was ik dus gegaan zonder dat ik het zelf wist, maar lopen we niet allemaal dagelijks vele malen allerlei risico’s zonder het te beseffen?

Gelukkig leefde ik nog en bovendien had de chirurg ook nog mijn hand gered, maar meerdere keren moest ik denken aan wat er met mijn rechterhand had kunnen gebeuren, dat die zo maar in de container voor het restvuil van het ziekenhuis had kunnen eindigen. Alles, inclusief de duim die ik niet meer op kon steken om mijn kleindochters aan te moedigen bij het hockey, de wijsvinger die ik hijgerig op had leren steken als de meester van de vierde klas vroeg wie de oplossing voor het probleem wist, de middelvinger wiens belangrijkste taak een bezigheid was die ik om redenen van kuisheid niet zo maar opschrijf, de ringvinger waaraan ik nooit een ring droeg omdat ik heel goed wist bij wie ik hoorde, en de pink die na een woordenwisseling altijd als eerste dapper blijkt te zijn en voorzichtig naast me contact met mijn lief zoekt, dat alles zou dan achteloos in een vuilbak zijn gegooid.

Soms keek ik nieuwsgierig naar de hand in het witte verband die naast me op een kussen lag en walging bekroop me. Ten onder gegaan door die laffe vleeseters. Dat was mijn hand niet dacht ik, maar hij was het wel degelijk en daar moest ik blij om zijn, want ik kon er in de rest van mijn leven misschien nog wat plezier aan beleven. Daarvoor moet ik de vingers nu dagelijks trainen, – strekken, buigen, een dakje maken en mijn vuist ballen -, maar binnen in voelt het alsof daar legoblokjes zitten die de bewegingen blokkeren.

Met de chemokuur waardoor mijn weerstand zo laag was dat die stomme vleeseter haar gang kon gaan en me van binnenuit op wilde vreten, ben ik onmiddellijk gestopt. Die gebruikte ik niet voor niets, maar moet ik daarmee verder gaan oog in oog met de onmiddellijke bedreiging? Laat me even eerst die rechterhand terug krijgen, want ik kan me maar op één ding tegelijk richten. Hier wedijverden de snelle acties van de scalpel van de chirurg met anderzijds het trage kansspel van de kankerdood. Bij dat laatste is het ‘t beste af te wachten naar welke kant de wind waait en mee te bewegen om de kwaliteit van je leven te redden. Dus toen ik iets te laat vertrok naar Amsterdam om daar voor een controle door de chirurg ontvangen te worden om te zien of het goed met mijn wonden ging en de hand zich voorspoedig herstelde en precies juist op dat moment iemand van de nucleaire geneeskunde opbelde om een afspraak voor een scan over twee weken te maken. Ik raakte verward omdat er druk op me uitgeoefend werd om de blijkbaar al vastgestelde datum  van de afspraak te bevestigen. Ik kon dat juist toen ik de huisdeur achter me dichttrok er niet bij hebben.

‘Mijn hand gaat voor,’ zei ik.

‘Ja, maar de arts wil dat u op die datum een afspraak maakt,’ zei ze als een schooljuf.

‘Maar toch niet nu. Kunt u niet morgen nog een keer bellen?’

‘Dan moet u het zelf maar weten’, zei ze en daarna verbrak ze de verbinding.